Červený rybíz neboli meruzalka patří mezi tradiční ovoce českých zahrádek, které dozrává o letních prázdninách. Pokud ho chceme pěstovat, můžeme vysadit keříky buď na podzim, anebo na jaře.
Nenáročný na pěstování
Velkou výhodu červeného rybízu je nenáročnost na pěstování a mnohastranné využití v kuchyni (používá se především do koláčů, džemů, k přípravě ovocných šťáv nebo vín). Červený rybíz je světlomilná rostlina, pokud roste ve stínu, jeho plody jsou drobné a velmi kyselé. Keře každoročně prosvětlujeme, a to tak, aby si ponechaly kolem deseti hlavních výhonů.
Ptáci a ochrana úrody
Rostlina nemá mnoho přirozených nepřátel, úrodu mohou však ohrozit hladoví ptáci. Pokud chceme bobule ochránit, musíme keříky zakrýt pletivem. Plody dozrávají od konce června až do srpna.
Přečtěte si také